Ești un om cu o inteligență fluidă? Te afli printre cei 25%!

Știai că doar 25% dintre oameni dețin acest tip de inteligență?

În anii 1970, Raymond Cattell și John Horn au demonstrat conceptul inteligenței fluide.

Teoria lor arată că raționamentul fluid este abilitatea de a rezolva probleme, fără ca informațiile din trecut să îți influențeze gândirea.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că de fiecare dată când întâmpini o problemă, găsești o rezolvare bazată pe informațiile și circumstanțele actuale, și nu pe trecut.

O definiție pe larg ar fi – fluiditatea este abilitatea de a gândi abstract, de a intui informații, de a recunoaște modele și de a evalua problemele prin combinarea informațiilor care nu sunt în mod necesar învățate formal, ci imaginate și generate de propriile experiențe și înțelegeri.

Cei care dețin o inteligență fluidă sunt adesea înțeleși greșit. Asta pentru că, de fiecare dată când au o idee nouă sau o reinterpretare a unei idei, nu prea sunt luați în seamă, pentru că nu corespund valorilor tradiționale.

E ca atunci când, la școală, găsești o altă metodă de rezolvare a unei probleme matematice și nu ești punctat, fiindcă nu ai respectat teorema standard.

E foarte simplu să te lămurești dacă ai o inteligență fluidă. Răspunde-ți sincer la următoarea întrebare.

Când auzi o idee nouă, o aprobi direct sau ceri informații despre sursa ei și gradul de veridicitate?

Dacă ești de acord cu ea, fără alte completări, atunci deții o inteligență normală.

Ceea ce vreau să subliniez este că, de obicei avem încredere numai în cei care au fost foarte educați, în sisteme și idei care au existat anterior. Nu recunoaștem că nimeni nu stătea la poalele celor care le-au dezvoltat inițial.

Dacă ești de acord, dar cauți lămuriri suplimentare, atunci deții o inteligență fluidă.

În esență, inteligența fluidă este cea care ne face inventivi, gânditori independenți și, adesea se întâlnește în rândul artiștilor și oamenilor creativi.

De ce nimeni nu pune la îndoială învățăturile marilor lideri ai gândirii din secolele trecute? Chiar absolut toate se mai aplică și în ziua de azi? Majoritatea oamenilor intuiesc că aceste proverbe sunt utile și inovatoare, deci le acceptă foarte ușor ca fiind adevărate.

Dar foarte puțini se gândesc că lumea merge mai departe, prin cei care pot reimagina ceea ce există deja, în moduri complet noi.

Aceștia sunt cei cu inteligența fluidă. Printre ei te poți număra și tu.

-Dacă adesea ai tendința de a regândi concepte și de a dezbate subiecte care sunt acceptate de majoritatea ad litteram.

-Dacă ai inspirație în tot ce faci în fiecare zi.

-Dacă ai obiceiul să te implici în cât mai multe proiecte și găsești un mod creativ de a le rezolva cât mai repede pe toate.

Adesea te simți ca un geniu neînțeles. Ai multe talente, dar nimeni nu are încredere că ai să reușești cu vreunul, ai multe idei bune, poate chiar prea multe, dar nimeni nu te vede dezvoltând vreuna.

Dacă preferi să te izolezi de lume în astfel de situații, înseamnă ai cam obosit să dai socoteală pentru modul tău de gândire altfel.

Însă izolarea nu este tocmai cea mai bună alegere. Nu te poți ascunde la nesfârșit de cei care gândesc diferit doar pentru că vrei să eviți posibile neînțelegeri.

Un lucru este cert: fericirea se trăiește împreună. Cele mai frumoase momente se întâmplă când ești împreună cu persoane dragi ție.

Tocmai de aceea, pentru a trece peste neînțelegerile cu prietenii ori familia, dar și pentru a-ți dezvolta inteligența fluidă, poți apela cu încredere la jocul de dezvoltare personală „INSIDE HERO”.

Este un joc cu multiple beneficii, care stârnește amuzamentul celor care-l joacă, dar îi și provoacă să evolueze.

De ce? Pentru că acționează astfel:

✅ Dezvoltă creativitatea și viteza de reacție
✅ Îmbunătățește modul de a gândi și de a ne raporta la propria persoană

✅ Este un instrument de observare al celor patru
corpuri (mental, emoțional, spiritual și fizic)
✅ Primești feedback direct din partea celorlați jucători
✅ Dezvoltă gândirea în termeni de acțiune
✅ Stimulează părțile subconștiente ale creierului

✅ Se ocupă cu observarea fricilor și a condiționărilor
✅ Dezvoltă inteligența emoțională
✅ Crește capacitatea de colaborare
✅ Aduce în prim-plan subiecte tabu
✅ Dezvoltă gândirea laterală

Pentru că și adulții pot evolua prin joacă.

Poți găsi „INSIDE HERO” aici

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×