Probabil cel mai important obicei pentru o viață împlinită

Dacă ești implicat de ceva vreme în lumea „dezvoltării personale”, atunci probabil că ai tot auzit/citit despre importanța obiceiurilor. Eu am început să citesc cărți de dezvoltare personala pe la 14 ani și am tot testat diverse idei și filozofii. Mai toate ajungeau să vorbească și despre importanța obiceiurilor.

Citește, fă sport, practică recunoștința, meditează, trezește-te la ora cinci dimineața etc.

Sunt pline cărțile, blogurile și alte medii de comunicare de astfel de mesaje. Și sunt foarte bune!

Doar că avem o problemă:

Pentru cei mai mulți oameni dezvoltarea personală întârzie să apară sau să dea roade. Iar dacă o face, nu are impactul la care ne așteptăm cu toții.

 

Nu ajungi milionar peste noapte. Nici maratonist sau model de fitness, oricâte cărți sau cursuri ai cumpăra.  Iar unii nu ajung niciodată.

Îmi aduc aminte că la primele mele cărți aveam impresia că mi-a pus Dumnezeu mâna în cap. Totul părea simplu. Părea că am găsit în acest cărți răspunsul la toate problemele și dorințele mele. Dar pe măsură ce tot citeam, am început să pierd șirul lucrurilor pe care ar trebui să le facă ca să îmi fie bine. Toată lumea părea să aibă dreptate, toate ideile aveau potențial și părea că succesul este după colț”.

Număi că… acest colț a fost, pentru mine, destul de departe.

Deși am început „dezvoltarea personală” pe la 14 ani, abia după 30 de ani am început să simt rezultate cât de cât palpabile. După 30 de ani am construit alături de colegii mei o companie cu impact pozitiv în viețile a milioane de români (Tikaboo) și am început să câștig bani din asta. Iar mai nou am început să am grijă și de corpul meu și sănătatea mea emoțională.

Evident că înțeleg că ai nevoie de timp ca semințele pe care le plantezi să dea roade. Am și scris despre acest subiect în cartea mea „Lasă vrăjeala”. Dar parcă în tot zgomotul provocat de torentul de informații din ultimii ani, ceva îmi scăpa.

De ce au alții mai mult succes decât mine și mai repede? Îmi scapă ceva? Pot mai mult?

 

Da, cu toții avem ritmul nostru și luam startul din poziții diferite, dar oare asta să fie singurul lucru care ne diferențiază?

Eu zic că nu! Mai e ceva. Și e ceva simplu. Cred că cei mai fericiți, mai împliniți, mai bogați oameni din lume, oamenii care au și au un impact pzoitiv asupra societății, sunt cei care au făcut un obicei din a-și pune întrebări. Dar nu orice fel de întrebări, ci întrebări bune.

Fă-ți un obicei din a pune îintrebările bune

Dacă stai să te gândești un pic, e logic!

Cum poți să obții răspunsuri bune dacă tu nu îți faci timp să-ți adresezi întrebările bune?

Dacă lași mintea să-și facă de cap, evident că ea își va pune aceleași întrebări pe care și le-a pus până atunci (majoritate negative sau neproductive).  Așa că va returna în viața ta aceleași rezultate.

Dacă ești mulțumit de ele, continuă. Dacă nu… schimbă întrebările. E simplu. Nu-i așa? E simplu și evident, doar că din anumite motive nu prea facem asta.

Faptul că știi ce ai de făcut NU GARANTEAZĂ că o vei face. Dacă ar fi așa, am trăi cu toții într-o lume ideală, căci ia orice om vrei tu de pe stradă și va putea să-ți spună cel puțin un lucru pe care ar putea să-l facă ca să-și facă viața mai bună, dar nu îl face.

Prima oară când am realizat că nu îmi pun întrebările potrivite a fost anul trecut prin vară. Treceam printr-o perioadă mai dificilă pe care singur o generasem, așa că am apelat la un coach care să mă ajute. De aici a venit mai târziu ideea de a face Inside Hero – un instrument de self coaching.

Tot atunci am redescoperit că mintea noastră funcționează de cele mai multe ori pe pilot automat. Un pilot pe care îl putem programa și noi, cu bună știință, dar care, de obicei, e programat în mod aleatoriu de lucrurile care ni se întâmplă și de cei din jurul nostru (prieteni, rude, media etc).

Aș vrea să mă pot lăuda acum și să zic că în momentul în care am descoperit acest lucru, viața mea s-a schimbat complet.

Aș vrea să pot spune că am făcut un obicei din a-mi adresa periodic întrebări bune și nu am mai repetat niciodată greșelile trecutului. Dar nu ar fi adevărat. Adevărul este că încă lucrez la acest aspect, doar că acum sunt decis să fac din asta un obicei deoarece înțeleg că asta era veriga lipsa.

 

Ce mi-am propus și ce îți propun și ție?

Mi-am propus să îmi educ mintea să-și pună frecvent întrebări bune. Și am și un plan în acest sens care constă în doar doi pași, căci un plan bun e un plan simplu și ușor de executat.

Iată care sunt pașii:

  1. Mă voi juca mai des „Inside Hero” (evident) – asta înseamnă măcar la 2 săptămâni. Și nu spun sau fac asta pentru că sunt unul din creatorii IH și vreau să vând mai multe jocuri – deși nu ar fi rău deloc 😀 – ci pentru că am văzut ce mult înseamnă să-ți pui întrebări, să verbalizezi răspunsul apoi să primești feedback de la cei cu care te joci. Îți poate duce mintea în direcții în care nu a mai ajuns niciodată și automat voi găsi și idei la care altfel nu aș fi ajuns.
  2. La începutul fiecărei luni voi face o listă cu 30 de întrebări importante pentru mine și îmi voi lua în fiecare dimineață 10 – 15 minte pentru a mă gândi la ele. Iar pe măsură ce joc Inside Hero și îmi răspund la întrebări, voi face o listă cu întrebări de rezervă din care să aleg 30 luna viitoare.

Asta este tot ce cred că avem nevoie să facem. Acesta este cel mai important obicei pe care cred că trebuie să-l dezvoltăm pentru o viață împlinită. Așa cum am scris și pe imaginea de mai sus, întrebările bune ne dezvoltă inteligența (emoțională), dar și creativitate și capacitatea de a executa ce avem de executat.

Eu am început de azi, iar luna viitoare, pe 2 iunie, anunț și rezultatul. Va fi o provocare interesantă și chiar sunt curios de rezultate. 😀

Ce ai de făcut tu?

Mi-ar plăcea să inspir pentru început măcar 100 de persoane să intre în provocarea asta și să ridicăm un pic nivelul de conștiință al societății noastre.

Dacă ești decis, dă click pe acest link și abonează-te la robotul de messenger „Inside Hero” că să te țin la curent cu progresele făcute. Iar dacă nu știi acum ce întrebări să-ți adresezi și nici nu ai acasă „Inside Hero”, dă click pe linkul ăsta și testează gratuit 38 din întrebările din Inside Hero timp de o săptămână sau cumpără Inside Hero de aici.

Cu drag,

Paul Melinte

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×